lørdag 2. februar 2008

Til alle fotballgale!

Dere er herved advart:

Fotball er farlig for hjertet.
Frykt, alle verdens fotballgalninger. Ny forskning antyder at risikoen for hjerteproblemer tredobles når yndlingslaget spiller.
Katastrofen er fullkommen. Heltene har forvandlet seg til tafatte kyllinger og høna i buret har sluppet inn tre allerede.
Som om ikke det er nok, fyker et lite rødt glimt opp fra ei svart lomme og ulmer illevarslende mot det grønne gresset. ”FILMING!!!”, skriker du så spyttet spruter, øynene buler og pulsen dundrer i ei sprekkeferdig halsåre. Det er ikke til å holde ut…
Man kunne vel kanskje ha gjettet seg til at det å være fotballsupporter ikke er noen aktivitet for svakelige. Nå er det imidlertid vitenskapelig dokumentert.
Forskere fra University of Munich har undersøkt antallet sykehusinnleggelser på grunn av hjerteproblemer, både under fotball-VM i Tyskland i 2006 og på tilsvarende tidspunkter uten fotballturneringer.
Resultatet viser at det var 3,26 ganger så mange tilfeller av hjerteproblemer hos menn i München-området på de dagene da det tyske laget spilte kamper. Damene var ikke like hardt rammet, men også her var det 1,82 ganger så mange som fikk problemer på kampdagene.
Verst på fotballdager
Det er Ute Wilbert-Lampen og kollegaene som står bak studien, skriver Science. De analyserte rapporter om hjerteinfarkt, smerter i brystet og uregelmessigheter i hjerterytmen hos hele 4279 pasienter.
Forskerne merket seg registreringene fra de sju dagene det tyske laget spilte under VM i 2006 fra 9. juni til 9. juli. Så sammenlignet de resultatene med tilsvarende analyser av ukene rett før og etter kampene, og av sommermånedene i 2003 og 2005.
Konklusjonen er urovekkende for de fotballgale: Risikoen for hjerteproblemer økte dramatisk i timene etter at kampen startet.
Spenningen har skylda
Påkjenningen så imidlertid ut til å ramme hardest hos de som har hjerteproblemer fra før. På kampdagene var 47 prosent av tilfellene mennesker som hadde hjertesykdom fra før, sammenlignet med bare 29 prosent på andre dager.
Dessuten så det ut til at spesielt nervepirrende kamper hadde størst innvirkning. Det var særlig to oppgjør som fikk statistikken til å fyke i taket i 2006, skriver Science: En svett seier over Argentina, og et forsmedelig tap for Italia.
Det kan tyde på at det er spenningen under kampen som utløser elendigheten, og ikke tapet eller seieren.
En mager trøst, kanskje, når man sitter der og svetter mens kyllingene taper 4-0…

Av:
Referanse:
U. Wilbert-Lampen, Cardiovascular Events during World Cup Soccer, New England Journal of Medicine, 31. januar 2008, årgang 358, nr. 5, s. 475-483.
http://www.forskning.no/Artikler/2008/januar/1201782856.44

Selv gjør jeg mitt for å holde statistikken for hjerteproblemer nede:P
-Øyvind

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aj aj.. å eg så holde me newcastle, å har dårligt hjerta:S ser ikkje lovane ud dette.

Anonym sa...

Aj aj.. å eg så holde me newcastle, å har dårligt hjerta:S ser ikkje lovane ud dette.

Anonym sa...

Bare å legge supporterkarrieren på hylla Morten!! Du kan jo satse på baking i stedet, litt mindre nervepirrende;) Selv om det kan være spennende nok med steketemperaturer og oppskrifter.Har lagt merke til at en høy andel av blogginnleggene du er med i eller legger ut inneholder baking! So go for it;)

Anonym sa...

He he.. e ikkje så møje baging fra mi sia ska eg sei deg. Det e brordin så står for mesteparten av gjærforbruget her i gården.